Kategoriat
Yleinen

Hallitus jakaa toisella kädellä rahaa pienelle piirille ja toisella leikkaa peruspalveluista

Kymmenen ampumarataa, erilaiset sotamuseot, naispappeuteen kriittisesti suhtautuva uskonnollinen järjestö sekä yhdistys, jota johtaa kansanedustajan isä. 

Tässä esimerkkejä tahoista, jotka saavat iloita hallituksen joulumielestä joululahjarahoja vastaanottaessaan.

Sen sijaan vähemmän aihetta iloon on terveyspalveluita käyttävillä ihmisillä Varkaudessa, Iisalmessa, Kouvolassa, Jämsässä,  Raahessa,  Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella.

Näiden alueiden sairaaloiden ja perusterveydenhuollon palveluista hallitus päätti leikata. 

Näillä päätöksillä heikennettiin ihmisten turvallisuuden tunnetta ja potilasturvallisuutta. Lisäksi murennettiin alueiden elinvoimaa ja viitattiin kintaalla hyvinvointilalueiden itsehallinnolle.

Kansalaisten oikeudentuntoon iskee pahasti, että hallitus jakaa rahaa omille eturyhmilleen samalla, kun se karsii kansalaisille elintärkeitä palveluita. 

Hallitus nakertaa alueiden ja erityisesti itäisen Suomen elinvoimaa paitsi sairaalaverkkopäätöksellään myös lukuisilla muilla leikkauksillaan. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa kulttuurileikkausten vaikutukset itäsuomalaisiin teattereihin. Teattereista on tullut viestiä, että jos hallitus jatkaa valitsemallaan linjalla, teattereita häviää, toiminta loppuu ja laajat alueet jäävät ilman ammattiteattereita.

Leikattavat summat saattavat näyttää pieniltä ministeriön taulukossa, mutta esimerkiksi kotikaupunkini Kuopion kaupunginteatteriin kohdistuva 200 000 euron leikkaus on suhteessa valtavan iso. 

Hallitusta ei näytä kiinnostavan lainkaan kulttuurileikkausten alueelliset vaikutukset. 

Toisena esimerkkinä voi mainita hallituksen tekemät koulutusleikkaukset. 120 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen näkyy omalla alueellani esimerkiksi niin, että Savon koulutuskuntayhtymä Sakky vähentää henkilöstömäärää 54 työntekijällä.

Ammatillinen koulutus on isossa roolissa Itä-Suomen osaamistason, työllisyyden, elinvoiman ja nuorten hyvinvoinnin parantamisessa, mutta valitettavasti näyttää siltä, että Itä-Suomen asia kiinnostaa hallitusta vain puheiden tasolla.

Tämä on surullista, koska ihmiset Itä-Suomessa voivat monella mittarilla mitattuna huonommin kuin muualla Suomessa.  Suomi jakautuu hyvinvoinnissa  itä-länsi -akselilla.  Jo elinajanodotteessa on  eroja sen mukaan, syntyykö vauva Joensuussa vai Vaasassa. 

Tähän alueelliseen eriarvoisuuteen hallitus ei puutu, vaan päinvastoin syventää sitä.

Haluan vielä korostaa, että hallituksen politiikka on kyllä tuhoisaa ihmisille kautta Suomen. Ihmisille, jotka elävät nyt, ja jos suunta ei muutu, myös ihmisille jotka eivät vielä ole syntyneetkään.

Lapsiperheköyhyyden lisääminen, ilmastolain tavoitteista jälkeen jättäytyminen, sosiaali- ja terveyspalveluista leikkaaminen, sairastamisen kustannusten lisääminen ja ihmisten eriarvoistaminen ovat kaikki päätöksiä, joiden seuraukset löydämme edestämme. Niistä tullaan pahimmillaan maksamaan vielä sukupolvia myöhemmin.